Da Rampa House by Frederico Valsassina

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

casa-da-rampa-frederico-valsassina-da-rampa-house-more-with-less-minimalism-magazine-architecture-01

Da Rampa House is a summer house designed by Frederico Valsassina in Sintra, Portugal. The place of implantation is singularized by the pine tree that surrounds the building. The house appears gradually, between the floor full of fallen dry needles and the trunks of the pines. In a very subtle way a white and resounding volume rises slightly from the topography.

casa-da-rampa-frederico-valsassina-da-rampa-house-more-with-less-minimalism-magazine-architecture-03

The access is made through a ramp that emerges from the property itself to the waterline of the house. Da Rampa House opens with small holes to the north and large windows to the south. It is in this orientation where a house is perceived much more open and turned towards the landscape.

casa-da-rampa-frederico-valsassina-da-rampa-house-more-with-less-minimalism-magazine-architecture-02

As if it were a game of balances, Da Rampa House lands and comes into contact with the ground in very few occasions, overflying it in others. It creates a sensation of lightness, canceling the impression of imposition of the architecture on the ground and, therefore, on the place.

casa-da-rampa-frederico-valsassina-da-rampa-house-more-with-less-minimalism-magazine-architecture-04

At Da Rampa House Frederico Valsassina builds a waterline between volume and soil

casa-da-rampa-frederico-valsassina-da-rampa-house-more-with-less-minimalism-magazine-architecture-05

With a clearly contemporary form, Da Rampa House offers an attentive and sensitive look at the phenomena of housing and the act of conceiving a domestic space. The proposal seeks to combine the program, time and place. It seeks an adaptation of the place to its inhabitants, and not the other way around.

casa-da-rampa-frederico-valsassina-da-rampa-house-more-with-less-minimalism-magazine-architecture-06

Da Rampa House arises as a result of the client’s programmatic conditions. A large living room, office area, service area, private area with two small bedrooms and a suite with sauna, a garage with workshop and a swimming pool. All this in a compact volume with well-lit spaces and open to the landscape.

casa-da-rampa-frederico-valsassina-da-rampa-house-more-with-less-minimalism-magazine-architecture-07

Inside, doors and corridors, commonly used to circumscribe movements, are replaced by an inverted T space, extending and forming a courtyard inside the house. This patio facilitates the transitions between the open and semi-closed which characterizes the volume. The double condition of this space in T, on the one hand articulating axis and on the other as a convex space, widens the visual fields, without compromising the privacy of each room.

casa-da-rampa-frederico-valsassina-da-rampa-house-more-with-less-minimalism-magazine-architecture-08

Photographs by Fernando Guerra | FG+SG.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.