Husarö House, a vacational retreat in the middle of the Swedish nature

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-01

Located in a forest clearing in the outer Stockholm archipelago, Husarö House arises surrounded by tall pines on the top of a plateau with views over the sea. Its unique location, its natural environment with an untouched character as well as the light conditions and the flat and smooth bedrock were the starting points for this holiday house design. 

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-17husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-03husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-12

With a quite low budget for the construction, Tham & Videgård Arkitekter opted for a tectonic rationality to support a specific spatial structure. Thus, Husarö House is designed as a two-storey pitched volume with a clear ground floor marked by a vaulted ceiling; a constructive system that gives directionality to the interior.

The design of Husarö House is based on the natural environment in which it is located, creating a vacational retreat opened towards the unique Swedish landscape

As a result, this lower level present a public character featured by a diaphanous area organised into interconnected spaces. An organic plan distribution achieve thanks to a programmatic box that encloses the kitchen, the bathroom and the staircases that also acts as a distribution element.

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-05

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-07

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-04

On the contrary, the upper level of Husarö House has a more private character. There we can find the bedrooms and a playroom in an attic-like space that enhances the sense of protection and seclusion. As the ground floor is opened toward the natural surroundings, the spaces at the upper floor are opened to the sky. Thanks to a continuous skylight that goes along the rooftop, the sunlight enters widely in an indirect way during the daytime, and allows to gaze at the starry sky at night.

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-09

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-10husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-08

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-02

Every finish at Husarö House is made out of wood, as well as the constructive elements like the glulam wooden beams that allow to have an open plan without any pillar. In contrast with the light facings made of birch plywood that cover the interior spaces, the exterior image is presented entirely in black. A façade clad with folded black metal sheet of different widths in order to perfectly integrate the windows position.

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-06

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-13

husarö-house-casa-arquitectura-more-with-less-11husarö-house-casa-arquitectura-planta-more-with-less-01

husarö-house-casa-arquitectura-planta-more-with-less-02

husarö-house-casa-arquitectura-seccion-more-with-less-01

husarö-house-casa-arquitectura-seccion-more-with-less-02husarö-house-casa-arquitectura-seccion-more-with-less-03

Photos by Åke E:son Lindman

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.