Inverdon House by Chloe Naughton



Inverdon House is a home for a soon to be retired couple, located in rural North Queensland, Australia, and deisgned by Australian architect, Chloe Naughton. After finishing her studies in Architecture, returned to her native Bowen in North Queensland to oversee the construction of a house that she has designed for her parents, on the site of her childhood home. This particular region is notorious for its many cyclones, and so it was imperative that house be sturdy, concrete house that “wasn’t going anythere,” in the storm. Although Naughton’s parents haven’t yet retired, the house was designed to accomodate for wheelchairs and live-in carers.





The Inverdon House is designed around central communal space, with very large sliding doors towards the north and south, which open out and transform the living room into a nice, shady breezeway. Furthermore, a strip of louvres are installed along the north and south walls to allow for moderated cross-ventilation during the much windier days. Towards the east, there is a main bedroom, study and an indoor/outdoor bathroom. A second, adjacent bedroom doubles into a south-facing painting studio space. Finally, towards the west is another sequence of spaces, all of which can be directly accessed from the garden, providing some separation for a third bedroom, a bathroom, toilet and laundry space.





Inverdon House is a tough house that’s designed to withstand cyclones, while providing comfortable abode for a soon to be retired couple




Timber-framed skillion roofing tops the Inverdon House, with the largest section draining rainwater into a box gutter that’s collected into a tank. The smaller roofs at either end of the Inverdon House don’t have any gutters, allowing the rain to trickle around the edges of the bedrooms and drains, and directly onto the rock garden.





The interior features an open-plan living room which is split into three zones. A small TV alcove situates the lounge and sitting area, and a round table defines the dining space. A timber veneer forms the base for an island bench with built-in sink and cooktop, which is framed by two suspended boxes: a slender rectangular light fitting and a larger volume that houses the cooktop extraction unit. The circulation across the interior living spaces establishes a strong relationship between inside and outside space. The patio towards the north overlooks a future swimming pool that is shaded from the afternoon sun, with an adjacent breeze block wall that allows for efficient cross-ventilation.