M&M’s House by NoArq

M&M’s House is a residential project located in Trofa, Portugal by the Portuguese architects, NoArq. The single-family dwelling on a plot of 1500m2, whose typography drops 2.4m from the north towards the adjacent road to the south. Towards the east, the elevation of abutting soil rises approximately 2 metres above the land. In order to make way for M&M’s House, an old farming house made of soft stone and clay was demolished. However, an old fruit tree and location of exisiting access points to the land on the north and south sides, were preserved and integrated with the new design.






M&M’s House is a minimalist House in Trofa, whose design layout is informed by its site conditions.





The geometric volume of M&M’s House was the result of the many design experiments, however the resulting layout of the residence was informed by the positions of the tree and onsite well. The ‘H’ shaped layout features a small social patio on the south side, where it is sheltered from the eastern and western sunlight, and is protected from the strong north-westerly winds. The entrance to this patio is located on the north side of the site. M&M’s House is an entirely single storey house carved from the earth.





At the centre of volume of M&M’s House, the frequently used spaces are placed to allow inhabitants to carry out their daily activities such as services and meals. Towards the east, two large volumes are connected to a central volume which stretch northwards and southwards, making up the rest of the ’H’. These spaces are used as a garage and  a communal lounge area. The exisiting schist walls were reworked, extended and rebuilt for M&M’s House because of the landscaping obligations in adjacent street.