Physical Therapy Center, one place and three containers to multiply space possibilities

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

centro-de-fisioterapia-physical-therapy-center-more-with-less-design-magazine-8Physical Therapy Center is a space adapted to function as a clinic. Located in Ljubljana, Slovenia and carried out in 2016 by the architecture studio svet vmes.

centro-de-fisioterapia-physical-therapy-center-more-with-less-design-magazine-2A Physical Therapy Center should be, above all, flexible, so it can adapt to the different functions that are developed there. It must have preview of several possible scenarios in order to be able to solve them in the most comfortable way for its patients and workers.

centro-de-fisioterapia-physical-therapy-center-more-with-less-design-magazine-5In addition to this, there has to be service rooms to complement each of the activities (changing rooms, warehouse etc …). And finally, in these kind of places, it is imperative that there is natural light, and that it comes directly or indirectly to most of the rooms.

Keeping in mind these three starting points, the Physical Therapy Center has to be a dynamic and pleasant space. As a starting point, there are three wooden containers, which can be opened and closed adjusting the size of the rooms. So space can be regulated in a full and empty rhythm.

Physical Therapy Center provides a simple and versatile answer, able to solve the specific needs of its users.

centro-de-fisioterapia-physical-therapy-center-more-with-less-design-magazine-6The space is organized from the access and reception room, from where all the other rooms have acces. Two main rooms are separated by a sliding wall that can be rebuttable and turn the space into a larger area.

The smaller room of the Physical Therapy Center is specifically designed for laser therapy. It is possible to cross from one space to the other, through doors and passages, through the central container destined for storage. The units can acquire different sizes, depending on its use.

centro-de-fisioterapia-physical-therapy-center-more-with-less-design-magazine-1Apart from the versatile layout of the space, each volume has shelves for all therapy devices, lockers and a place for receptionists. The passage through the secondary volumes is through hinged doors, that completely bend and become a dressing room.

centro-de-fisioterapia-physical-therapy-center-more-with-less-design-magazine-7Under the windows, small cabinets with wheels have been designed to store accessories and small equipment.

centro-de-fisioterapia-physical-therapy-center-more-with-less-design-magazine-11

This Physical Therapy Center is has been design thinking in the present time, but looking towards future. It is a place capable to anticipate problems and user’s needs, and to give a practical and concrete answer, and that is one of the aims of contemporary architecture.

Photos by Matevž Paternoster.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.