PI House. Urban regeneration model

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

PI House is the result of a meticulous work of respect and sensitivity towards the physical and historical context of the place where it is located. It is the work of the architects Enrique Jerez (of Gaztelu Jerez Architectos) and Jesus Alonso.

The house is located in one of the typical working-class neighborhoods to the west of the Burgos built in the second stage of urban growth in the middle of the sXX, continuing the trend that began with the co-operatives of Casas Baratas in the first third. The original houses were humble but correct constructions and formed a set with its own identity that is disappearing with the intrusion of narcissistic substitutes. The PI House, according to the architects, “proposes a posible solution for future interventions at this district, trying to coordinate new construction with respect for original architecture and urbanism”.

At PI House, “the old and the new establish a dialogue based on logic, naturalness and tolerance”

The premise of the client is a thought-provoking challenge: the house must have two workshops, one for print with a press and the other for carpentry. The volumetric solution proposed by PI House could be synthesized in two gestures. The first, divide the construction into two volumes with a nice dialogue of proportions, separated by an inner courtyard and united by a differentiated piece that plays the role of entrance hall. The second is the placement of a secondary volume used as a garage which is the party wall to the next house in order to comply with the regulations and allows the four façades of the main body to be released.
No one would say that behind that image of whitewashed façades, limestone waincoats and tile roofs hides a metallic skeleton with profiled steel deckings. Showing that sensitivity is not at odds with the modernity and the advantages of the new constructive systems and materials. In an exercise of responsibility, PI House also incorporates a high insulation, adjustable solar protection to the south (blinds, sunshades, grape leaves), natural air circulation or biomass and firewood heating.

The care of the details is the icing that Enrique Jerez and Jesus Alonso put to PI House: the subtle way to evacuate the water out the covers; the strategic placement of false ceilings that, besides hiding structure and facilities, organizes and characterizes the spaces for servant areas and wet rooms; stair design; or the careful composition of windows from the street.

Photography by Javier Bravo

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.