The kindergarten, a place for creativity

Jardín-de-infancia-Kindergarten-more-with-less-12This project, the work of the Bruno Fioretti Marquez studio, is a kindergarten located in the Quartier Cassarate, an expansion of the city of the nineteenth century, which has been consolidated in recent decades.

The kindergarten is conceived as a one-story building that functions as a small city within which each teaching unit represents a house.

Along with the existing buildings of the school complex, a chessboard structure emerged in which according to the program the gymnasium, the new kindergarten and the primary school, complemented by a new open pause room, represent the “black fields”.

The “white fields”, on the other hand, are formed by the three open spaces: the fenced sports field, the playground in front of the kindergarten and the main square in front of the primary school, which also serves as an entrance to the school.
Jardín-de-infancia-Kindergarten-more-with-less-05 The pedestrian paths connect these spaces with each other and ensure the public permeability of the campus.
Jardín-de-infancia-Kindergarten-more-with-less-06 Each outer space is characterized by a different degree of accessibility or privacy and maintains its specific identity through slight differences in height, differentiated materialization, planting and outdoor furniture, which differentiate the respective perimeter.
Jardín-de-infancia-Kindergarten-more-with-less-03 An asphalt surface forms the ground, which expands over the entire outer area.
Jardín-de-infancia-Kindergarten-more-with-less-11Outdoor spaces are not intended solely for school use, but may be used by local residents during closing hours, and the school’s main square offers a meeting place for the entire neighborhood.

In the kindergarten there are small courtyards with trees, which are used mainly by the respective units of the group.

Along the perimeter of the school complex, additional trees are planned to strengthen the existing vegetation. They contribute to the spatial definition of the roads that connect the neighborhood with the Cassarate River and turn the area of the school complex into a green island within the district.

The whole arises from a composition of formal pieces, which, with the repetition of a module in the shape of an irregular rectangle, makes the construction rational and at the same time allows a sequence and varied spatial situations.

The modules have precise functional relationships with each other, but they are grouped differently.

The tension between the geometric irregularity of the modules and their repetition gives the kindergarten, along with the movement of the covers, a vividly strong expression and a memorable identity.Jardín-de-infancia-Kindergarten-more-with-less-01

The interiors flow from one module to another and allow great flexibility. The covered and central outer space forms the central axis of development.

In winter, it can be closed using glazed closing elements and used as a games room, a ballroom, exhibitions or small markets. In summer it is transformed into a pergola and serves as a covered patio.

The variation of the height of the building marks the entrance area of the kindergarten and makes it possible to accommodate the administration rooms on a higher floor and thereby loosen the composition within the modular system.

The building is planned according to the Minergie P standard. The wooden structure is placed on a concrete base and includes all the technical rooms of the house. At the same time, the massive base serves as a thermal mass for the building and, therefore, perfectly matches the high-performance structure of the wood construction.

Photography: Alessandra Chemollo