ABAL House-Studio by Benítez González Arquitectos

ABAL-house-studio-arquitectura-minimalista-more-with-less-1

The Spanish firm Benítez González Arquitectos has recently completed their residential project, ABAL House-Studio in the historic capital of Granada, Spain. The uniquely designed residence aims to establish a modest balance between home life and work life by featuring spaces that actively complement one another.

ABAL-house-studio-arquitectura-minimalista-more-with-less-2

ABAL House-Studio is conveniently located in residential environment in the historic city of Granada. The project challenges the preconceived ideas of domestic architecture by offering instead a central void, where the house itself is read from the inside out, rather than the other way round. It is understood from its patio; something which references Andalusian architecture- notably the Alhambra- where its palaces surround each patio, forming a harmonious coalesce between architecture and nature.

ABAL-house-studio-arquitectura-minimalista-more-with-less-3

The manner in which ABAL House-Studio allows for cross-ventilation and shade, paired with contemporary heating and cooling construction system, is what makes this residential project stand out. The ABAL House-Studio is an isolated detached 2 floor abode that takes advantage of its build ability, resulting in a comfortable, sustainable and energy efficient house.

ABAL-house-studio-arquitectura-minimalista-more-with-less-5

ABAL House-Studio completely redefines preconceived ideas of domestic architecture and spatial  layouts

ABAL-house-studio-arquitectura-minimalista-more-with-less-6.jpg

Another key attribute of the ABAL House-Studio is its layout, which provides ample space for its inhabitants. The 130sqm house is built on a plot of 450sqm, and takes full advantage of its somewhat limited budget to allow for constructive improvements in insulation and air conditioning.

 ABAL-house-studio-arquitectura-minimalista-more-with-less-8.jpg

The building itself integrates seamlessly within its environment and landscape. A functional vertical relationship is successfully achieved. The construction of the ABAL House-Studio is executed through the means of a “skin” of continuous insulation, that is featured on its roof, façade and flooring. For this purpose, a 15cm exterior insulation system is integrated with a 20cm thick reinforced concrete slab walling. This highly efficient system, which is used both in façade and on the roof, provides a innovative solution. Furthermore, the air conditioning of the house if generated via geothermal energy, which is obtained through a well of 100m depth.

SPONSORS