AP House

AP-HOUSE-more-with-less-8‘AP House’, work of the Italian studio GGA, witnesses the revival of an ancient rural village on the top of one of the highest hills in Urbino, much appreciated for its landscape and its environment.
AP-HOUSE-more-with-less-9The new system of buildings is based on ancient remains that date from the medieval communes. Linked to each other, the structures rest on a platform of red concrete (38 X 20 m) that dominates the surrounding landscape.

AP-HOUSE-more-with-less-11The housing nucleus, which forms a single housing unit, reestablishes a central role in the landscape, restoring a direct and empathetic dialogue between the new AP House buildings and historical stratification.
AP-HOUSE-more-with-less-12The structures, with their stone shell, free of any element, are offered to the landscape as pure, discrete and silent artefacts recovering their identity and affinity with the rural cultural matrix of the place.
AP-HOUSE-more-with-less-7The project, with its architectural compositions and rigor, faithfully interprets the formal themes typical of this Italian region (Marche), its interiors, the treatment of materials, the design of the plant and its furniture, wants to claim its remarkable contemporary time .

AP-HOUSE-more-with-less-6The reinforced concrete structure of the internal perimeter creates space for natural light to flood and release the volume of any other element that supports the load.
AP-HOUSE-more-with-less-1

The functional program of the AP House is organized in three levels. To avoid car parking and view of any means of transport at the garden level, the main entrance is in the large garage in the basement.

AP-HOUSE-more-with-less-2 AP-HOUSE-more-with-less-3 AP-HOUSE-more-with-less-4 AP-HOUSE-more-with-less-5

In the lower level, in addition to the technical areas, there are: a cinema, an exhibition gallery in the connecting space between the main building and its annex and a gym. From the basement, the staircase leads directly into the heart of the main building, where the view opens onto the stunning mountainous landscape and pool area.
AP-HOUSE-more-with-less-13

AP-HOUSE-more-with-less-14The ground floor, completely projected towards the outside, presents the living room, dining room, kitchen and private study. On the first floor is the main apartment and two double bedrooms.
AP-HOUSE-more-with-less-15

AP-HOUSE-more-with-less-16

AP-HOUSE-more-with-less-17The furniture design, created entirely by GGA architects and made of natural walnut wood, qualifies and creates order in each room by hiding service areas.
AP-HOUSE-more-with-less-20

AP-HOUSE-more-with-less-22

AP-HOUSE-more-with-less-24

AP-HOUSE-more-with-less-27A third building is located in the garden on a small artificial hill.

AP-HOUSE-more-with-less-29

Photography: Ezio Manciucca

SPONSORS