Apartment Tibbaut and the continuity of the blank canvas

The interior of the simply-built structure — barely 55sqm — has a monumental look, presided over by two octagonal stone pillars from which domes and vaults rise to cover the space and bear the weight of the upper floors.

 

The client had requested the creation of an open-floor space. However, this monumental space and the shortage of natural light and view to the outdoors, led to another proposal.

 

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

 

The single-space concept could be maintained but with greater spatial complexity, by overlapping and intersecting two living spaces: a central, common, multipurpose space and a perimeter of small designated-use rooms (bedroom, dressing room, bathroom, storage room, kitchen and study).

 

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

 

The walls do not reach all the way up to the ceiling so the vaults and domes are continuous and visible from anywhere. But from the ground level, up to the level marked by where the domes begin, the view is partially interrupted by partitions, creating an anticipation of what lies beyond on the other side, and giving contour to the inner world.

 

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

 

The palette of materials was minimal. Floors and walls are white to bounce and reflect every beam of light that manages to enter through the few openings.

The laminated pine dividing walls highlight the items in the center of the space, while contrasting with the white surfaces of the existing walls.

 

Apartment Tibbaut is a serene canvas against which future users will splash the colors and textures of their furnishings and belongings.

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

 

Work flow was slow-paced. Lack of ventilation and openings to the outside, made the drying times for materials much higher than expected.

All surfaces and ceilings were sealed to prevent moisture from leaking through. On the other hand the level of indoor humidity was controlled with an underfloor heating and a dehumidifier.

 

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

ras-arquitectura-apartment-tibbaut-more-with-less-magazine-arquitecture

 

Photographies from Jose Hevia

SPONSORS