Binh House by VTN Architects

binh-house-arquitectura-minimalista-more-with-less-1.jpg

As part of the House of Trees series, the Vietnamese studio Vo Trong Nghia Architects have recently completed the Binh House in Ho Chi Minh City. Featuring a series of garden spaces laid on top of multiple staggered levels, the Binh House is home to a family of three generations. The Binh House seeks to reinstate the traditional connection between architecture and nature that formerly existed in Vietnam, prior to its rapid urbanisation.

binh-house-arquitectura-minimalista-more-with-less-2.jpg

The spaces in the Binh House are spread across a series of staggered levels that are integrated with gardens and plants. The addition of sliding glass doors encourage a seamless connection between the interior and exterior spaces. This unique layout maximises the microclimate by allowing efficient natural ventilation and daylight in all the spaces of the Binh House. Furthermore, the alternated stacked openings allow for visibility and encourage interactions between all the family members. Finally, this staggered arrangement of the communal spaces such as the living room, dining room and study provides views between these spaces which are filtered through the foliage.

binh-house-arquitectura-minimalista-more-with-less-3.jpg

The vertical configuration of the Binh House aid in maintaining an efficient airflow all through the house. On the ground floor, the entrance to the house opens onto a large lounge space that is separated from the dining area, by the placement of trees and shrubbery growing from a small gravel garden. Beyond the dining room, an small open-air atrium lined with sliding glass doors accommodates tall palms and stepping stones that lead to a bedroom suite. Furthermore, two further suites are accommodated on the second level, along with a third level that features a study and a spa with an outdoor jacuzzi.

binh-house-arquitectura-minimalista-more-with-less-3.jpg

Binh House is an unique residence that references traditional Vietnamese living by reinstating a connection between architecture and nature

binh-house-arquitectura-minimalista-more-with-less-5.jpg

Along street level, the planting and shrubbery ensure shade and privacy for the living areas. In addition to this, a large tree on the roof blocks direct sunlight from entering the building, avoiding overheat. The vegetation in the Binh House plays a role in ensuring privacy for the spa area whilst providing filtered views in between the the interior spaces. An additional garden on the rooftop of the dining room of the Binh House are planted with various fruits and vegetables to provide food for the family that wish to recall a traditional Vietnamese lifestyle. 

binh-house-arquitectura-minimalista-more-with-less-6.jpg

All the service areas of the Binh house are positioned along the western side of the house to prevent any unwanted direct heat from reaching these frequently occupied spaces. Throughout the Binh House, sustainable materials such as stone, wood and exposed concrete have been utilised to help reduce the building’s environmental impact, as well as its operational and maintenance costs.

SPONSORS