Bosc d’en Pep Ferrer, in Formentera

Bosc d’en Pep Ferrer is the traditional toponym of a large plot located next to the beach of Migjorn, on the south coast of the island of Formentera. A territory that wakens the desire to live in a dream-like view, where the horizon is only cut by the beautiful silhouette of the Pi des Català Tower, built in 1763.

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

The stone that emerges from the ground in this spot, has been carved as if it was a sculpture, offering a cavity reminiscent of the ‘marès’ stone quarries. A whole space materialized with a single stone. A monolithic and megalithic home.

Bosc d’en Pep Ferrer focuses on the duality between the telluric and the tectonic. The heavy and the light. The earth and the air. The handcrafted and the technological. Compression effort and traction resistance.

 

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 

This intervention offers a house for a family that is sensitive about the environment. Hence the program is divided into three modules built with dry construction systems and a cavity made with the subtraction of material on the lower floor.

This longitudinal disposition gives place to full-empty successions, patios, connecting walkways, transverse views and a place created by time and discovered by surprise: a natural cave in the main access courtyard, which was integrated to the Project during the process of construction.

 

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 

The structure is easily comprehensible and manifests itself in three levels: the lower floor expresses the obvious absence of containment walls added to the rocky layer, as well as the appearance of a small concrete structure that regulates the upper level of this floor and constitutes the support platform of the ground floor.

On the upper floor, as if it were a real-scale scale model, the double-supported set up of the structure becomes evident from the inside, where it has been left seen in most cases. Here a single element (cross-laminated wood panels) cluster several functions: structure, closure, and interior finishing.

 

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 bosc_den_pep_ferrer-maria-castello-more-with-less-magazine-arquitecture

 

Photographies from Marià Castelló

SPONSORS