C3 House, a house that blends with the Peruvian desert

Architecture studio Barclay & Crousse used local stone, and cement with a reddish hue, to make this house on the outskirts of Lima match the color tones of the Peruvian desert.

 

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

 

Sandra Barclay and Jean Pierre Crousse’s firm, which is based in the Peruvian capital, designed Casa C3 for a clifftop site to the north of the city.

 

This seasonal house is conceived as a soil extrusion rather than an object in the landscape.  Framing views is not a priority, but the creation of a microcosm that allows understanding of its unique features by revealing its hidden qualities.

 

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

 

The building is heavily influenced by the characteristics of the site and the surrounding landscape, which is defined by the region’s unique climate with its high humidity, but almost no precipitation.

The desert terrain features reddish-brown soil strewn with large boulders. Not far from the house, the ground drops steeply down to meet the Pacific Ocean.

 

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

“Avoiding an object relationship with context, C3 House is conceived as a soil extrusion rather than an object in the landscape”

 

The house breaks up in different volumes that create platforms for life. Four platforms are created: one for cars and services, two sheltering the bedrooms and offering open planted surfaces above, and one dedicated to social activities, covered by a series of concrete vaults that anchor the space underneath to the ground. By cantilevering one of them, they seem an unfinished structure, so as the landscape appear to our eyes.

 

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

 

The property comprises a series of four volumes that step down the hillside. Each structure fulfills a specific function and is connected to the others by stone steps inserted into the landscape.

Large glazed panels on either side of the open-plan lounge and dining space can be retracted to allow sea breezes to waft through the building and provide an uninterrupted view towards the ocean.

 

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

SUBIENDO 1 / 12 – c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture-1.jpg DETALLES DE ADJUNTOS c3-house-barclay-crousse-more-with-less-magazine-arquitecture

 

 

Photography by Cristóbal Palma.

SPONSORS