Casa Acreditar Porto by Atelier do Cardoso

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-1.jpg

Situated in the lively city of Porto, Portugal is the unique residence Casa Acreditar Porto by local Portuguese architects, Atelier do Cardoso. This minimalist residence is a unique project that has a very specific architectural program which is suited for a group of very special users. Casa Acreditar Porto was designed to accomodate for a group of 16 children and adolescents cancer patients, who are undergoing treatments. This residence serves as accomodation for these patients to stay with their families. With this in mind, it was necessary for the architects to create a building with comfortable living spaces that would help the patients to collectively overcome their challenges in a spirit of friendship and solidarity.

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-2.jpg

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-3.jpg

A major challenge faced by the architects in the requirements for Casa Acreditar Porto was the budget, which was completely financed by donations. For this reason, it was necessary to outline which materials would be used and the project involvements from the stakeholders. Furthermore, it was important to consider the durability and strength of the materials that were chosen for Casa Acreditar Porto, since the users of the residence have a great turnover.

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-4.jpg

Casa Acreditar Porto is an unique project that is efficiently adapted to suit the special needs of its users

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-5.jpg

The design of residence corresponds to the idea of a parallelepiped volume with subtracted sections, which creates various voids that serve as patio spaces. These patio spaces establish an important relation between the interior and exterior. Furthermore, these voids serve as key areas in the Casa Acreditar Porto, as witnessed in the main entrance and the children’s patio space.

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-6.jpg

The organisation of the Casa Acreditar Porto is typically defined by the users’ use of the various spaces of the building. More specifically, there are specific areas that are allocated to the exclusive use of the families and spaces that are allocated for the volunteers.

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-6.jpg

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-8.jpg

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-9.jpg

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-10.jpg

The residence is divided up into four floors, with the main access located on the ground floor. The ground floor is laid out in a manner to allow volunteers and visitors occasional access to specific spaces. Furthermore, there is a meeting room which can function independently to the building. Along the first floor, is a kitchen space, multiple living spaces, laundry and storage spaces. On the remaining upper floors are the bedroom spaces; eight per floor. The second floor is intended for the younger users and is equipped with a multipurpose activity room, whilst the third and fourth floors are reserved for the teenage users and adults. These floors are further away from the common areas, to give the users more autonomy and privacy.

casa-acreditar-porto-arquitectura-minimalista-more-with-less-10.jpg

SPONSORS