Civic Center, by Miquel Mariné and César Rueda

 

01_centro civico-antigiuo-mercado-abastos-alcañiz-arquitectura-architecture-green-verde-minimal-minimalismo-miguel marine-cesar rueda boneThe transformation of an old equipment in a Civic Center in Alcañiz, Spain, by the architects Miquel Mariné and César Rueda Boné is based in keeping the essence of the market, in socialisation, in being a point of meeting and sharing with neighbours. “Although the old Market of Alcañiz has not been in use since a few years ago, it keeps being a prolongation of the major square” affirm the architects. The intervention has the characteristic of being reversible, having the most respectful behaviour for the original building.

The main space of the Civic Center is characterised by the rhythm of the structure, arch resting on pillars, all with a monolithic and heavy appearance. The steel trusses and the wooden gabled roof are much more light, like fallen from the sky; the rotundity of the original stoned structure fits perfectly with the lightness of the roof. A new element contrasting with the preexistence is built, separated from this using a neutral pine wood covering with an homogeneous appearance. 

The roundness of the original stone structure Civic Center in Alcañiz fits perfectly with the light cover

02_centro civico-antigiuo-mercado-abastos-alcañiz-arquitectura-architecture-green-verde-minimal-minimalismo-miguel marine-cesar rueda bone

The colours have a huge relevance in the project. The tones used for the coverings of walls and roof are light and serene in a way that mix with the elements from the old Market’s  materiality. All the dynamism, vitality and contrast comes from the biggest space’s floor, covered with light green linoleum and becomes a signal where can be read: Here you can play. You can talk. You can be.
03_centro civico-antigiuo-mercado-abastos-alcañiz-arquitectura-architecture-green-verde-minimal-minimalismo-miguel marine-cesar rueda bone

The constructive methods in the Civic Center are related to the reversibility of the intervention. So, it is about a dry construction of steel structure and plywood. The covering of the new element is made of pine wood and interior partitions by plasterboard.

09_centro civico-antigiuo-mercado-abastos-alcañiz-arquitectura-architecture-green-verde-minimal-minimalismo-miguel marine-cesar rueda bone06_centro civico-antigiuo-mercado-abastos-alcañiz-arquitectura-architecture-green-verde-minimal-minimalismo-miguel marine-cesar rueda bone07_centro civico-antigiuo-mercado-abastos-alcañiz-arquitectura-architecture-green-verde-minimal-minimalismo-miguel marine-cesar rueda bone

Fotograph: José Hevia

SPONSORS