Corning Museum of Glass offers whitened reflections of its surroundings

baixa

The works of art that are desplayed within museums need a building which preserves its conditions, which respects its antiquity and which takes care of its materials. This is like display them in a room where time drags, where years ago time stopped, this is like display them in a frozen time wall cavity, and when each visitor comes into can live and notice that work of art in its original conditions. When Thomas Phifer was commissioned the design of the forth wing of the Corning Museum of Glass in New York, he knew that he was going to create a new experience, a new way of living art and design. He decided to create something that’s otherwise, a museum of glass which shows how time is moving on and we together with time, how the techniques have developed and how today’s craftsmans, designers and artists create and invent new ways of working materials.

Las obras de arte expuestas en museos requieren de un edificio que preserve su estado, que respete su antiguedad y cuide sus materiales. Es como exponerlas en una sala donde el tiempo no pase, donde hace años el tiempo se paró, como ponerlas en una cámara de tiempo congelado, y cada visitante cuando entre pueda vivir y observar esa pieza en su estado original. Cuando a Thomas Phifer le encargaron el diseño de la cuarta ala del Corning Museum of Glass de Nueva York, supo que iba a crear una nueva experiencia, una nueva forma de vivir el arte y el diseño. Decidió crear todo lo contrario, un museo del cristal donde se muestre como el tiempo avanza y nosotros con él, como las técnicas han evolucionado y como ahora los artesanos y artista de hoy en día crean e inventan nuevas formas de trabajo del material.

Corning-Museum2Corning-Museum3Corning-Museum5Corning-Museum6

Corning Museum of Glass in New York, shows itself like a vitrine, a glass building from the exterior to the interior. With 9000 square metres is the largest museum of its kind and the most important one. Its exterior is a rectilinear glass-clad structure that offers whitened reflections of its surroundings, it is like going into a huge glass vase, where its interior is divided in five galleries delimited by curvy whte walls bathed in natural light. 

Thomas Phifer creates a new experience, a new way of living art and design in Corning Museum

El Corning Museum of Glass en Nueva York, se muestra como una vitrina, un edificio de cristal del exterior al interior. Con 9000 metros cuadrados es el museo de cristal contemporáneo más grande del mundo y el más importante. Su exterior es una estructura revestida de vidrio opaco que ofrece reflexiones en blanco de su entorno, es como entrar en un jarrón de cristal gigante, donde en su interior el espacio dividido en cinco galerias está delimitado con paredes blancas y curvas bañadas de luz natural. 

Corning-Museum7Corning-Museum8Corning-Museum10

Inside the museum its walls remain blank, without objects hanging out from them. The light that comes into the space is a vertical light from a system of skylights and overhead lighting. Concrete beams span the ceiling and works like curtain panels and the natural light plays with them when goes inside the building. “Horizontal illumination puts the glass in silhouette and limits the patron’s understanding of the form of the work itself; however, light from above does the opposite. It honours the material so that the more light the object absorbs, the more it reveals the form, depth, and richness of the glass.”

En el interior del museo las paredes permanecen blancas, sin objetos en ellas. La luz que baña todo el espacio es una luz vertical gracias a un sistema de claraboyas y de iluminación en el techo. Unas vigas de hormigón trabajan como gigantes lamas con las que la luz natural juega y se diluye cuando entra en el edificio. “La iluminación horizontal muestra la silueta del cristal y limita la comprensión del la forma de la obra, sin embargo, la luz desde arriba hace lo contrario. Honra el material, así cuanta más luz absorbe el objeto, más se revela la forma, profundidad y riqueza del cristal.”
Corning-Museum12Corning-Museum15

The facade is made out by large and almost seamless glass panels were chosen and a layer of pale silicone was slotted beneath the glass surface to create opacity. This allows the building to subtly reflect its surroundings and to show people figures in grey when they remain inside. 

La fachada está realizada con paneles de vidrio grandes, casi sin interrupciones y con una capa de silicona pálida se consigue la opacidad blanca de su superficie. Esto permite que el edificio refleje sutilmente su entorno y se muestren en gris las siluetas de las personas que en su interior permanecen. 

Corning-Museum18Corning-Museum19Corning-Museum20Corning-Museum16Corning-Museum17

 

Photography by Iwan Baan

SPONSORS