Dalt, designed by Jordi Iranzo, uses the ceiling as storage space.

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

It’s strange to write about a project that you did by yourself, may even seem inappropriate or subjective. But it is also true that no one knows better a project like the designer who did it. A project wherein you have worked four or five months has many phases, and it is a pity that the designers or design studios only show the final phase. Ideation, process or building prototypes are phases that are very interesting, where one can really see the start and end of an idea. Today I (Jordi Iranzo) want to show Dalt, my last project at the University of Art and Design Burg Giebichenstein in Halle, Germany.

dalt_more_with_less_18

Sketch in the ideation phase

Nowadays many people live in small houses or rooms, where space is a real problem. In order to solve this issue, I asked myself: How is it possible to create a feeling of space there where there isn’t any?

Dalt proposes the ceiling as storage space.

dalt_more_with_less_21

Benny Lam photographs

A table, a shelf or a clothes line are objects we all have in our homes, and all of them take up some of our living space. Architects and designers have created storage space beneath the floor or in the walls in order to convey a certain spaciousness in the home, but why not using the ceiling as storage, since it usually is the same square meters as the floor?

dalt_more_with_less_19

Sketch in the ideation phase

After an early analysis, it seemed clear that this was the goal of Dalt: using the ceiling as storage space. This can be done by using a pulley device in which various objects, each with a particular function, raise to the ceiling and provide more room in any given space.

dalt_more_with_less_20

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

The materials used on Dalt are steel for the metal baskets, also for the clothesline and the entire pulleys system. I used leather for the laundry basket and the rope is made by polypropylene.

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle

This project has recently been awarded with the IKEA Stiftung Designpreis 2015. Dalt has been made at the Burg Giebichenstein School of Art and Design in Halle, Germany.

dalt_more_with_less_15

Pavel Majrych bending the metal wire mesh

dalt_more_with_less_16 dalt_more_with_less_17

Photography by Thomas Lewandowski

SPONSORS