Doehler, a cozy loft in Brooklyn

doehler15

SABO project has made a renovation of a Brooklyn loft located in a former die casting factory built in 1913 called Doehler. After a 1980’s residential conversion, all concrete columns and ceilings were concealed. Now architects decided to reveal the authenticity, showing its materials and expanding the space as good as possible.

doehler

doehler4

After the discovery of building’s structure, pillars were uncovered, they were circular and large pillars. Playing with textures of the covering, shadows and tonalities, it gets to call attention to us because they look like trees as part of Doehler, like being in a forest without branches.   The vertical combination of opacities and transparencies manages privacy while bringing natural light to every single space. The new arrangement and connection between rooms establishes a continuum that expands each space beyond it’s limits.

doehler13

doehler16

Storage is completed as much in bathroom as in kitchen with the use of matt white handleless panels. This change of textures and tonalities contrast with the concrete, as material basis of this apartment. In addition, there are wood boxes distributed as shelves, from the kitchen to the bedroom. In the same way, stairs are made by this boxes and an office is integrated into, using each cubicle as office’s shelves.

doehler8

doehler11

The bathroom was made with trapezoidal shaped ceramic tile. No less than 3 colors and 9 shades are combined and they made a unic pattern. The tile’s shapre and its different tonalities allows to play with the three-dimensionality into the wall’s dimensional limit. This space is full of light and freshness!

doehler14

doehler6

doehler3

doehler12

doehler9

doehler10

SPONSORS