Ephemeral installation by More with Less

One of the most significant qualities of design is its capacity to create sensations in users and spectators, fact that is accentuated when the aim of design is to change the perception of an everyday space, transforming it into something completely different. On the occasion of Valencia Design Week –Valencia Disseny Week 2016- More with Less creative team, headed by the two young designers Jordi Iranzo and Àngela Montagud, has created a conceptual and ephemeral installation for a hair salon;  a totally evocative space that turns the hairdressing ritual into an extrasensory experience.

ephemeral installation 10

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

Hair, element always present in a hair salon, is took as concept and design trigger along with the following question: What does it feel to be inside a mane? In line with the “more with less” philosophy, the ephemeral installation is materialized with a single low-cost and simple material: twisted cotton rope. More than 7km of rope, cut into more than 5500 pieces colonize the indoor space, hanging from the ceiling as if it were an artificial mane that creates a peaceful and surrealist atmosphere.

What does it feel to be inside a mane? Hanging rope pieces shape More with Less ephemeral installation to create a calm and surrealist atmosphere

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

As design premise, the hairdresser should be able to keep doing his job, so the ephemeral installation must respect the space functionality as much as possible. Playing with the arrangement and length of the rope pieces, More with Less design adapts to the existing architecture, lightning points and working spaces, creating subtle changes in rhythm while differentiating the reception desk area, hair washing zone as well as the one of hair cutting and hairstyling. Furthermore, the rope neutral colour mimetizes and blends with the white walls, highlighting certain wooden elements and creating a pure and clear ambiance.

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

As if the ephemeral installation were a hairstyles showcase, each dressing table has a different design: a blunt fringe, a rounded fringe and a pyramid-shape one; different haircuts for the artificial mane that frame the mirrors and characterized each hairstyling space.

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

ephemeral-installation-more-with-less-magazine-architecture

Photos by Carles Graullera

Video by Luis Iranzo

SPONSORS