Gjovik house, a modern and minimal cluster house

The Gjovik House is a family home located around an hour’s drive north of Oslo. The Danish practice Norm Architects filled it with cozy nooks and open living areas lined with generous windows, which look out onto picturesque woodland and a lake.

 

The property consists of six overlapping and interconnected blocks that create a “broken-plan” layout of nooks. The house gracefully embraces the hillside terrain, merging with its surroundings in a humble and natural manner.

 

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

 

“Having thoroughly considered the climate in the process of designing the house, the idea behind the cluster style house was to give the home a cozy and inviting feel, where you can truly hibernate while taking shelter from the frigid days of Nordic winter,” explain the architects from Norm.

 

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

 

A big part of one of the facades is facing the lake, but still keeps the feeling of small, private spots where you can curl up and sip on warm coffee. The views have been curated throughout the spread windows, while the kitchen is located in the center and acts as the heart of the house.

 

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

The Gjovik house is a modern and minimal take on a cluster house.

This humble family home combines enclosed, little nooks with bright and spacious common areas, embracing all aspects of the family life.
The narrow façade cladding will eventually fade and blend in with the surrounding landscape with its silvery look. The purpose of the façade cladding, as well as the general structure of the house, was to avoid making the house a highlight on the hillside, but instead be in an organic balance with its surroundings.

 

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

 

“The modern cluster house gives you the sensation of being together, when not necessarily being in the same room, with thresholds defined by switching levels and materials,” they added.

 

“Beautifully blending in with its harsh yet peaceful surroundings – with its humble structure and cozy cubes – the house showcases the epitome of hygge.”

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

gjovik-house-norm-architects-more-with-less-magazine-arquitecture

 

Photographies courtesy of Norm architects.

SPONSORS