Hideg House, taking benefits from the landscape

beres-architects-hideg-house (14)

Not everybody has the opportunity to live in an old quarry. And what’s more, surrounded by sculptural cliffs and friendly hillside woods. The owners of Hideg House knew it, and they wanted to take strong benefit from it. So they selected Béres Architects to design this 110sqm single family house in the outskirts of Köszeg, a charming historical town in Hungary.

Hideg House rests in and old quarry, taking benefits from the surrounding landscape

beres-architects-hideg-house (6)

beres-architects-hideg-house (2)

beres-architects-hideg-house (16)

Based on the principles of comfort, staying close to the sculptural cliffs and having enough direct sunlight in all four seasons, Hideg House was placed 10m above the road and floating a few steps over the natural terrain. In the same way, the spaces were arranged according to the views to the surrounding landscape, resulting in large but shaded openings towards the best views on the south side and glimpses of the exposed rock face from accentuated spots on the north. All this, combined with high-tech and simple ecological solutions, turning out in an extremely low energy consumption and a moderate building cost.

beres-architects-hideg-house (4)

beres-architects-hideg-house (3)

beres-architects-hideg-house (10)

The cabin consists of two parts tied together with a thick black frame, creating a space for the covered outside terrace, the central space of Hideg House, with its perfect views towards the exposed rocks and the woods on the south side. Finally, visitors are leaded towards the interior spaces by the contrast between the rough sawn larch cladding stained black on the exterior surfaces and the same material with natural finish and smooth surface on the inside.

beres-architects-hideg-house (8)

beres-architects-hideg-house (9)

 

beres-architects-hideg-house (1)

beres-architects-hideg-house (18)

Photography by Tamás Bujnovszky

SPONSORS