A project in Highbury Grove, London

Highbury Grove is a street in London (UK) that stands out with its uniform federation style homes. The project by Ritz&Ghougassian required to deal with the heritage street façade and a laneway to the northern side of the property.

 

This Highbury Grove project becomes an envelope that orientates to the north whilst providing privacy to the public laneway.

 

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

 

Space is loosely defined by a series of perpendicular heavy-set concrete blockwork walls. The first, a set of walls running the length of the site sit below a second set that aligns themselves to the northern aspect.

Resting upon one another the concrete walls overlap and enclose the architectural space within. The apertures between the walls create framed views outwards towards neighboring trees or to a courtyard garden of swamp banksia and Australian tree ferns.

 

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

 

As is often the case with residential renovations, architects are required to think through a myriad of issues – heritage street frontages, assimilation of the new ‘box’ hopefully not merely plonked on the back, addressing how to integrate the existing space and the new, making the new build sits in sharp contrast to the existing surrounds or to have it sit in harmony. The list is endless.

 

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

 

Highbury Grove in Prahran is defined by a street frontage of uniform federation style cottages set in orthogonal rows and folded in amongst leafy suburban gardens.

The architects, Melbourne-based Ritz&Ghougassian were required to manage the heritage street frontage whilst retaining the privacy of the public laneway to the northern side of the property.

Their answer was to create an architectural envelope that orientates to the north.

 

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

 

“The connection between the heritage architecture and the new addition is expressed as a singular moment cast in shadow,” said the architects.

The spaces are loosely defined by a series of perpendicular heavy-set concrete blockwork walls.

 

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

ritz-ghougassian-highbury-more-with-less-magazine-arquitecture-

 

Photographies thanks to Ritz&Ghougassian

SPONSORS