The Hongkun Art Gallery by Penda

Vienna and Beijing firm Penda refurbished the Hongkun Art Gallery and Art Arcadion, creating a sequence of arches creates topsy-turvy openings and curvy doorways through the spaces.

 

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

 

“As a visual effect, we chose the arch as an inviting and welcoming gesture,” explains architect Chris Precht. “In combination with the counter-arch, it has the appearance of a continuous ribbon.”

The designers based the forms on the mountains and valleys depicted in typical Chinese landscape paintings, tying in with the artworks that comprise the gallery’s main exhibition. The curves begin at the building’s entrance and continue around the space to create arches of different sizes and alternating orientations.

“Multiple arches altering in size and orientation create a continuous, gentle curve, which becomes a sculptural interpretation of the landscape paintings that are exhibited in the gallery,” said Precht.

 

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

 

A new monolithic facade forms the building’s entrance. Entering the gallery through an opening in the monolithic facade, the arch-like curves continue to the interior and gently merge into a clean white space for exhibiting the artworks.

Ground floor galleries are located just beyond and focus on well-known Chinese artists, while the floor above caters for themed temporary exhibitions. A special exhibition hall is located in the basement and the mezzanine level is reserved for gallery employees.

 

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

 

The open areas in the gallery offer a wide space for themed exhibition, while the gently curved entrance part draws people into the space and guides them naturally further into the gallery. The solid expression of the exterior continually merges with a carved out interior and increases the sculptural appearance of the gallery. Multiple arches altering in size and orientation create a continuous, gentle curve which becomes a sculptural interpretation of the landscape paintings, that are exhibited in the gallery.

 

Within the arches, the entrance sculpture inhabits an information desk, a coatroom and the main circulation staircase, which guides visitors to the basement with a special exhibition hall and employees to the office area located on the mezzanine level.

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

penda-artarcadium-hongkung-art-gallery-more-with-less-architecture-

Photography is by Xia Zhi.

SPONSORS