House TP by dmvA Architects

house-tp-arquitectura-minimalista-more-with-less-1

In the working-class area of Mechelen, Belgium is the recently built residence known as House TP. The client has bought there a small house next to the church and had asked the architects, dmVA to reconstruct it. The client had a specific desire to do urban farming, which would potentially be itself a challenge, considering it’s in the center of the city. Furthermore, the plot was fully built with its backside orientated towards north, resulting in the shade of the house for the majority of the time. This would present a challenge, as placing a green spot just behind the house would seem difficult due to the lack of sunlight. dmVA Architects, therefore, decided to remove the rear of the building, except for just one steel beam. This steel beam inspired them to add some additional beams and place a greenhouse on top. By making the greenhouse float on these beams, dmvA found an easy solution to the lack of light in the area, which ensured that the patio would stay light and airy. The opening up of the site generates beautiful views from the greenhouse or the first floor.

house-tp-arquitectura-minimalista-more-with-less-3

House TP is a unique residential project that features a small urban farm

house-tp-arquitectura-minimalista-more-with-less-6

As there is less light entering the ground floor due to the orientation of the House TP, dmvA placed the bedroom downstairs and the living room upstairs. Next to the patio, there is a small living space that can also be used a bedroom in the future. By removing all of the interior walls and creating open spaces, the house seems much larger than it is, despite its very small living area of 80m2. The stairs are strategically placed on the side of the building, to ensure that none of the open spaces are disrupted. Furthermore, an additional part was added onto the second floor. dmvA removed that corner again and placed a roof terrace over it. All the façades of the building are whitewashed which allows the markings and scars of the wall to visibly come through.

Where the garage door and entrance gate used to be, dmvA created an open space up to the patio. This resulted in a covered outdoor space underneath the house, where the car can be parked. The space is closed off by a gate with steel blinds that are placed at an angle of 45 degrees. This provides sufficient privacy, while still maintaining an open and light impression.

house-tp-arquitectura-minimalista-more-with-less-10

house-tp-arquitectura-minimalista-more-with-less-11

SPONSORS