Inhabited wooden walls by Aurélie Monet Kasisi

Wooden walls (4)An extra storage space for an extensive CD collection and a partition system between two large rooms on the ground floor were the starting point for the renovation of a family house in Geneva, Switzerland, carried out by local architect Aurélie Monet Kasisi.
Wooden walls (4) Wooden walls (5)Wooden walls (7)
In response to the clients’ needs, the architect designed a series of wooden walls that integrate bookshelves, doorways, windows and a foldaway desk. The bookcase-like structures simultaneously work as storage and partitions for the space, dividing it into four smaller areas to house different domestic programs: a home cinema, a playroom, a small office and a bedroom for the au pair.
Wooden walls (6)
One of the bookshelves stores the family’s large CD collection and a beamer for the home cinema. A tiny door links this area with the playroom. A circular opening in the bookshelf creates a visual connection between the two spaces. As the architect explains: “The circular opening in the bookshelf allows the parents to keep an eye on the kids if necessary… or playfully”.

Aurélie Monet Kasisi has designed two wooden walls that partition the space to create a home cinema, a playroom, a small office and a bedroom.

 

Wooden walls (8) Wooden walls (9) Wooden walls (5)The second wooden wall contents a large bookshelf for the office with a door that provides access to the au pair’s bedroom. On the bedroom’s side, the wall is completed with a foldaway desk. A built-in closet with pine doors and a pastel interior finishing was also added to the bedroom.
Wooden walls (2) Wooden walls (3)
Each of the partitions is made of oiled pine plywood structures that sit on masonry blocks produced from recycled bricks and old landscape edging elements, which add red, pink and grey tones to the plywood surfaces.
Wooden walls (2) Wooden walls (3)

Photography is by Yann Laubscher. Carpentry is by Fabien Pont.

SPONSORS