Koro House, a bright haven within a residential area

koro house

Where there was once a forest, now it is just another residential area in Toyota, Japan. Katsutoshi Sasaki + Associates found out how to make the most of this context by creating Koro House, a project whose purpose is to be a precedent in this type of architecture.

Koro House is an outstanding hexagonal house located in a corner slot but strategically set back from the two road it faces. Thereby, a wide space is left as an open garden, without fences, composed of river stones and wild cherry blossoms as a reminiscence of what there was on the mountain just before the intensive urban development.

Donde una vez hubo un bosque, ahora no es más que otra área residencial más en Toyota, Japón. Katsutoshi Sasaki + Associates han sabido cómo sacar el mayor partido a este contexto creando la Casa Koro, un proyecto cuya intención es ser un precedente en este tipo de arquitecturas.

La Casa Koro destaca por su forma hexagonal, localizada en una parcela en esquina pero separada estratégicamente de las dos calles que la delimitan. De esta manera se deja un espacio a modo de jardín abierto, sin vallas, compuesto por piedras de río y cerezos salvajes como reminiscencia de lo que había en la montaña ates del desarrollo urbano intensivo.

koro house (18)

 

koro house (20)

Koro House unusual hexagonal shape reminds of a nesting structure. This smart design allows to separate naturally different outdoor spaces as the open garden from the private one and the garage entrance. Indoor spaces are organized around a central main common room, distributed depending on the need of light and privacy of each use, with a continuous round circulation.

La inusual forma hexagonal de la Casa Koro recuerda a una estructura de anidación. Este diseño inteligente permite separar de manera natural diferentes espacios exteriores como el jardín abierto del privado y la entrada al garaje. Los espacios interiores se organizan alrededor de un espacio común central, distribuidos dependiendo de las necesidades de luz y privacidad de cada uso, con una circulación continua.

koro house (16)

koro house (8)

koro house (7)

The main aim of Koro House was to have sunlight during all day, a rarely condition in these residential areas. Despite not having conventional windows, this target is achieved by a perimeter skylight that introduces natural light from every angle along daytime and reaches every space in Koro House thanks to its plan design. Indoor white walls reflect the incoming light, accentuating the feeling of a bright inside ambiance that, along with natural wooden furniture, create a cozy Japanese environment for living.

El propósito principal de la Casa Koro era el tener luz natural durante todo el día, algo no muy común en estas áreas residenciales. A pesar de no tener ventanas convencionales, este objetivo se consigue mediante un lucernario perimetral que introduce la luz del sol desde todos los ángulos a lo largo del día y llega a cada espacio de la Casa Koro gracias a su diseño en planta. Los acabados blancos interiores reflejan la luz entrante, acentuando la sensación de ambiente luminoso que, junto con el amueblamiento en madera natural, crea un entorno típicamente japonés muy acogedor para vivir.

A suspended wooden structure creates an attractive interplay of lights and shadows acting as a sundial

koro house (4)

koro house (11)

koro house (10)

A suspended wooden slats structure over the central main room acts as a light catcher, being the centerpiece and masterpiece of Koro House. This sculptural element casts shadows like a sundial, creating a changing combination of light and shadows as the sun moves across the sky. It helps to emphasize the transition of natural light and time, which in Katsutoshi Sasaki words “let inhabitants feel the riches and flux of time, and stirs their Japanese sensitivities”.

Una estructura de listones de madera suspendida sobre la estancia central actúa como un “atrapaluz” siendo la obra maestra y el centro de atención de la Casa Koro. Este elemento escultórico arroja sombras como un reloj de sol, creando una combinación de luces y sombras que va cambiando según se va moviendo el sol a través del cielo. Esto  ayuda a enfatizar la transición de la luz natural y del tiempo, lo que, en palabras de Katsutoshi Sasaki “permite que los habitantes sientan la riqueza y el flujo del tiempo, despertando su sensibilidad japonesa”.

13-koro-house

koro house (12)

koro house (3)

koro house (23)

koro house (17)

koro house (24)

koro house

koro house (3)

koro house (2)Photos by Katsutoshi Sasaki + Associates 

 

SPONSORS