Maison JJ & amp; S.M, a piece of wood in the landscape

atelier-mima-maison-JJS.M-more-with-less-10atelier-mima-maison-JJS.M-more-with-less-01This isolated house designed by atelier mima, based in Nantes, is built on the sloping land of northwestern France.
atelier-mima-maison-JJS.M-more-with-less-02

Offering panoramic views through the forest floor, the house, titled ‘maison JJ & S.M’, blends in with the adjacent landscape, adopting a low profile.
atelier-mima-maison-JJS.M-more-with-less-04

From the outside, it is a relationship with the clear and discreet landscape, a piece of wood that mixes with the surrounding tones.
atelier-mima-maison-JJS.M-more-with-less-05

From the inside, the Maison JJ & S.M, is a beauty of assemblies, plans, frames and noble materials that decompose the space to create a prism of the relationship with the multiple and surprising environment.atelier-mima-maison-JJS.M-more-with-less-06

The house is lined with vertically aligned wooden panels, a repeated pattern that echoes the trunks of the surrounding trees. Windows and other openings have been carefully placed to ensure privacy, while offering as much natural light as possible.
atelier-mima-maison-JJS.M-more-with-less-07

The plant offers different design possibilities, around a high level and a low living space, connected to a large balcony terrace. Thus, the house is divided into two main areas: a communal living room with kitchen and dining facilities, and an elevated area containing the private bedrooms of the property.
atelier-mima-maison-JJS.M-more-with-less-08

The open-plan volume includes a living room arranged around a fireplace and floor-to-ceiling windows that allow the space to extend to the large outdoor terrace. In the warmer months, this terrace encourages outdoor living , since it serves as an ideal setting for dining outside.
atelier-mima-maison-JJS.M-more-with-less-11

Surrounded by a large storage unit, a small staircase leads to the most isolated areas of the house where two large bedrooms share a bathroom located in the center. When one of the bedrooms is not in use, the two volumes can be connected, which guarantees more natural light and ventilation. A limited palette of materials has been chosen, which allows the shape and astute configuration of the building to have priority.
atelier-mima-maison-JJS.M-more-with-less-12

A long and thin stay develops up to the west gable, deconstructed in its angles to observe, at the same sight, the Vilaine that is wrapped around the ground: to the south through a long bay of 10 m, and to the north through from a panoramic dock on a wooden and concrete bench, both storage and support of a wood-burning stove.

Photography: atelier mima

 

SPONSORS