From painting studio to penthouse in Madrid, Penthouse H

ático-penthouse-more-with-less-02The penthouse’s reform, carried out by the Langarita and Navarro studio, maintains the essence of the bourgeois penthouse, in turn, adding new living spaces by using cabinet-making and gardening. 

Located on a characteristic street in Madrid’s Barrio de Salamanca, the attic forms part of the seventh floor of a typical bourgeoisie twentieth-century building.
ático-penthouse-more-with-less-03
 
ático-penthouse-more-with-less-05
Preserving the original wood finishes and doors, the architects generate a double height with minimal visual impact, which also resolves the space of the kitchen and the air conditioning.
ático-penthouse-more-with-less-07
 
ático-penthouse-more-with-less-09And taking advantage of the existing terraces, the south facing one is redefined as a summer room closing it with a network of climbing plants.

ático-penthouse-more-with-less-01This penthouse, located in the well-known Barrio de Salamanca in Madrid, is a painting studio of an apartment where the essence of the attic remains.
ático-penthouse-more-with-less-04

The project followed two strategies. The first was to maintain all of the singular featuresthat made the original space so unique: we respected the striking volume, the beautiful divided panes of the picture window, the old pine floors and the original wood doors.
ático-penthouse-more-with-less-10
 
ático-penthouse-more-with-less-11
 
ático-penthouse-more-with-less-14
The second was to work on the space through specific operations that were coherent with the logic of the building of large-scale furniture or garden elements.
ático-penthouse-more-with-less-22
 
ático-penthouse-more-with-less-17
 
ático-penthouse-more-with-less-18
 In the main area, we rebuilt a precarious loft using a solution that resolved both structural and air conditioning issues, minimizing its visual impact.
ático-penthouse-more-with-less-19
 
ático-penthouse-more-with-less-21
The space under the loft was used for the kitchen, the staircase to the next level and storage.
ático-penthouse-more-with-less-06
 
ático-penthouse-more-with-less-08
 In the rooms, a wall of closets and a window form a permeable border with the exterior. The south terrace was conceived of as another room, in which a network of climbing vines (roses, wisteria, ivy and jasmine) will create an aromatic, intimate and hedonistic oasis.
ático-penthouse-more-with-less-16
 
ático-penthouse-more-with-less-13
 
ático-penthouse-more-with-less-12
 
ático-penthouse-more-with-less-15
 
ático-penthouse-more-with-less-20
 
Photography: Miguel de Guzmán

SPONSORS