PH Lavalleja por CCPM Arquitectos

ph-lavalleja-arquitectura-minimalista-more-with-less-1.jpg

Located in the city of Buenos Aires, Argentina is the unique residence, PH Lavalleja by Argentine architects, CCPM Arquitectos. This small and narrow townhouse is settled in a small gap within a tightly packed neighbourhood in Buenos Aires.

ph-lavalleja-arquitectura-minimalista-more-with-less-1.jpg

PH Lavalleja features white corrugated-metal roofing that spans and slopes across varying degrees, across the 89 square metre residence. When designing PH Lavalleja, the architects decided to incorporate slivers of glazing and windows wherever possible, to ensure that as much natural light enters into the interior of the residence.

ph-lavalleja-arquitectura-minimalista-more-with-less-3.jpg

The name of the residence itself, ‘PH’ refers to the name given to a traditional housing typology in Buenos Aires “propiedad horizontal,” which is characterised by its high density and low rise.  PH Lavalleja is settled within the last unit of a long plot and it placed in a context of neighbouring free-plan, high rise residential buildings.

ph-lavalleja-arquitectura-minimalista-more-with-less-3.jpg

ph-lavalleja-arquitectura-minimalista-more-with-less-5.jpg

PH Lavalleja is a uniquely designed residence in Buenos Aires that actively adapts to its high density and low rise context

ph-lavalleja-arquitectura-minimalista-more-with-less-6.jpg

ph-lavalleja-arquitectura-minimalista-more-with-less-6.jpg

The interior of PH Levalleja features a large, white spiralling staircase that rises directly towards a corner of the residence, acting as a link between the rooms that are stacked directly in top of each other. The kitchen and dining room space are located along the on the ground level, beside the entrance; whilst the bedroom and bathroom spaces are located on the following floor and finally, the living room space is located on the last top floor. In addition to this, there is a mezzanine space that exists between the first and second floor, acting as a workspace for the residents.

ph-lavalleja-arquitectura-minimalista-more-with-less-8.jpg

The flat roof of the neighbouring residences has been covered and converted into a small terrace space, which doubles the living space and permits views over the neighbourhood. Throughout the interior of PH Lavalleja, all the walls and floors are constructed with panels of chipboard, and wooden shelves and storage spaces are incorporated into the stairwell and mezzanine, providing the maximum space for residents.

SPONSORS