Cell-like classrooms at Frankston Primary School

The Frankston Primary School underwent a refurbishment of its two-storey, art-deco building to create an exemplar learning facility that supports 21st century learning.

The main proposal for this Early Learning Centre is a cell-like classrooms accessed by long dark corridors. These are converted into light, bright and exciting learning environments with teaching spaces, break-out spaces and a variety of smaller spaces dotted throughout.

The whole composition aims to create a flexible, adaptable building that supports a variety of teaching and learning modes.

 

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

 

One of the main challenges was adjusting a grand, yet very rigidly planned old building to suit the needs of a 21st-century open plan learning environment.

 

All walls are triple skin brickwork so the project involved an intricate and thoughtful structural solution to not retain structural integrity and not blow the budget.

 

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

 

At the outset of the project, the australian studio behind this project -Chaulk- undertook a rigorous briefing process with the Client whereby Staff and Students were engaged. The workshops were used to tease out the project needs and aspirations.

Several core concepts were identified: Create 3 key learning zones; create learning zones that enable 21st teaching/learning practices; create teaching zones that interconnect with breakout spaces, wet areas, a variety of smaller spaces and the outdoors, and finally to create a community hub.

 

The spaces are designed to be customisable with large blackboard walls and long slung archways create a homely sense of belong for students to their space.

Our ambition was to create an environment that enabled the School’s pedagogical philosophies whilst creating a place for students that was exciting, innovative and a place they wanted to be.

 

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

frankston-primary-school-chaulk-more-with-less-magazine-arquitecture-

 

 

Photographies from Jaima Diaz-Beirro

SPONSORS