Layering yard

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-29
Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-03

Layering yard is a complex, work of the Archstudio, for public activities and new forms of coexistence, located in Qianmen, Beijing, China, with the aim of attracting the urban population that has increasingly diversified consumption demands.

 

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-01

 

The proposed design is inspired by the “layering yard” of traditional spaces, so the interior courtyard is divided into three layers to adapt step by step to the transition from public space to private space.

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-32

 

The original architecture was a quadrangular courtyard commercial building with the characteristics of the houses in the Republican period. Before the renovation, the structure of was completely rebuilt.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-09

 

A prominent feature of the traditional architecture of the place is the courtyard in layers. In a quadrangular courtyard with three layers, the function of a house changes as people enter each patio, privacy gradually increases from the outside in, giving people a “deep patio” impression.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-07

 

The design was inspired by the “layering yard” in traditional spaces, so the interior courtyard was transformed into three layers to adapt step by step to the transition from public spaces to private spaces.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-33

 

The architects took advantage of the layer structure to create a quiet, natural and poetic scene in a noisy Hutong neighborhood.

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-02

The layering yard has reorganized the relationship between the new and the old, inside and outside, the artificial and the natural.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-20

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-10

 

The layering yard allows all interior spaces to be accompanied by bamboos and sunlight. The spaces are separated but they are joined together, there are also glass walls, which further reinforces the translucent sense, achieving the juxtaposition of layers of different scenes and life situations from the outside inwards.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-12

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-11

 

The patterns of use of the house follow the natural transition from the opening to the privacy of the layering yard.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-30

 
The southern part is a place for public meeting activities, with a reform of the reception space, dining room, bar, kitchen, office, warehouse, etc. The original structure of wooden beams and columns was preserved as much as possible, and two new wooden box-like service units were placed inside to divide the spaces of different scales.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-31

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-14

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-15

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-14

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-13

 

The central part was transformed into a flexible multifunctional space, which can be used together with the restaurant, or as an independent exhibition hall, or integrated with the room area to become a rest area.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-16

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-19

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-18

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-21

 

The upper interior spaces were built around a linear aquatic garden, and they used mainly transparent, translucent and reflective materials and furniture to weaken the physical sensation of the spaces and create a light, transparent and floating atmosphere that is different from the old building.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-24

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-23

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-22

 

The northern part are the most private places. The architects made use of the original structure to divide the first floor into four rooms. The rest area and bathroom were separated making a change of materials. Each room has an individual bamboo patio.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-25

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-26

 

The second floor was divided into three rooms of different sizes. Through the glass curtain wall, people can enjoy the best views of the gray tile roofs, the green trees and the blue sky.


Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-27

Patio-de-varias-capas-layering-yard-more-with-less-28

 

FPhotography: CreatAR Images

SPONSORS