The refurbishment of a masía by Arquitectura-G

corca-final-002The refurbishment of this masía (a typical catalan farmhouse), designed by Arquitectura-G, is a combination between before and now, where the past coexists with the present and the traditional architecture with the last trends in minimalist design. It is a question of a project completely integrated to the rural landscape with a contemporary interior.

The masía, of 900 square meters, is placed on the surroundings of a locality on l’Empordà’s region (Girona) in a zone with a privileged and unique landscape richness.

corca-final-016corca-final-018The first steps in the process of rehabilitation took the different slopes of the area as a limitation. In addition, the different extensions and modifications suffered throughout the time gave place to an irregular and untid distribution of the stays across all the storeys of the masía.  The spaces of agricultural use were mixed by the servants, and the heart of the house was the most marginal and dark space of the whole set.
corca-final-032

corca-final-031
corca-final-030  Arquitectura-G began the intervention taking advantage of an existing court in the ground floor. In addition, they opened a court of generous dimensions in the second storey Hereby, the central space of the house, where the swimming pool is placed, stays to the overdraft, turning into the central point of traffic of the masía.

Arquitectura-G refurbish a traditional masía in l’Empordà, Catalonia corca-final-058

The interior partitions, which reduced architectural value and functionality to the project, were eliminated respecting at all time the structure of the original walls. Hereby all the stays conneced each others and a relation is obtained by the exterior across courts and windows. The Ampordà’s landscape shows for the windows whereas in the interior there are opened a labyrinth of different stays and courts of sifted light. The labyrinthine character of the house promotes new traffics that paradoxically facilitate the use of the housing, according to the study, turning the masía into an authentic refuge.
corca-final-068White is the dominant colour in the masía, which gives the protagonism to the brown glazed tile, typical in this area and main material of the project, arranged in the pavements and vertical surfaces. In the floors the former red ceramic finishing was remained, which shows the passage of time, in order to contrasts with the neat reflection of the new ceramics.
corca-final-061

The new metallic structure and the doors and windows have made up of bordeaux colour to separate them from the preexisting interventions.

corca-final-007   The result is a masía of infinity of lounges, dining rooms and rooms where the family can livewithout feeling the need to leave the interior. Every room is now an autonomous piece and have their own furniture constructed in work and re-dressed in the same ceramic piece.

Photography by José Hevia

 

SPONSORS