Tin House by Henning Stummel Architects

tin-house-key-word-arquitectura-minimalista-more-with-less-1

Situated in suburban London is Tin House by the London-based Henning Stummel Architects. The series of single storey pavilions that make up the Tin House are constructed in manner which actively responds to the various conditions of the perimeter of the site. Despite the fact that the pavilions are overlooked by surrounding buildings, privacy is ensured for its residents.

tin-house-key-word-arquitectura-minimalista-more-with-less-2

Tin House presents single room spaces in form of pavilions with sloped roofs, which allow for a maximum internal volume. All these pavilions feature a large central skylight – a subtle nod to the work of James Turrell; which naturally illuminates the internal volume, whilst guaranteeing privacy. The bathroom spaces and staircases are contained within the double walls, in between the pavilions. This layout ensures that the architecture is read as a series of coordinated spaces.

tin-house-key-word-arquitectura-minimalista-more-with-less-3

Tin House features an architectural ensemble that skilfully responds to the needs of its users, whilst actively readapting to its site conditions.

tin-house-key-word-arquitectura-minimalista-more-with-less-4

Each pavilion of Tin House is composed of a standing metal cladding, aestheticised with a modest and practical finish that is designed to enhance the sculptural quality of the architectural ensemble. More specifically, the exterior cladding is composed of Greencoat PLX BT, a substantially bio-based material that significantly reduces the building’s environmental footprint. In addition, the pavilions of Tin House surround a central pool of water that gently contrasts the warmth of the earth-coloured façades and provides efficient condensation cooling.

tin-house-key-word-arquitectura-minimalista-more-with-less-5

Coupled with the low contour roof structure, the skylights of the pavilion spaces can be opened and during summer, and the stack effect allows cool air to be drawn in from above the pool area. The pavilions of Tin House are very insulated and relatively airtight, which allows for an efficient heat-recovery air system that ensures effective ventilation during winter.

tin-house-key-word-arquitectura-minimalista-more-with-less-6

SPONSORS