Travessa Dom Vasco, a white and wooden attic

The Travessa Dom Vasco apartment, designed by the Arriba studio, occupies the top floor of a building from the mid-20th century, renovated in the 80s in Lisbon.

The project plant in origin is divided into two levels: the ground floor, consists of an ordinary residence; the one above – a terrace of scarce use, where an informal storage construction is placed.

The intervention inverts the detachment between these two levels, attempting to unite the inner and outer areas.

The proposal reorganizes the spaces of the apartment, empties the terrace and utilizes the ceiling height of the uninhabited attic, exposing the roof structure and the atmosphere of an old building where the project of the Travessa Dom Vasco apartment is implanted.

The social space now includes the kitchen, while the private spaces are gathered in the rear area of the apartment.

In the apartament Travessa Dom Vasco the wooden staircase is the organizing element, a piece of furniture which sets the entrance, kitchen and living room, giving access to the river-facing terrace where one can enjoy the sun.

The materiality of the proposal is based on two basic elements such as wood and white. Both provide the house with an amplitude and luminosity that make the atmosphere of the place seem larger and cleaner.

The limited use of partitions and the incorporation of a very functional furniture make the Travessa Dom Vasco apartment have a versatility that provides very interesting visual connections.

The entrance of light is produced by both facades of the apartment and a point of overhead light in the bedroom that reminds us of the light inputs of Alvaro Siza or Souto de Moura.

Photography: Hugo Santos Silva

SPONSORS